Influenta bailor cu sau fara ozon asociata cu kinetoterapie asupra membrelor inferioare la pacientii cu gonartroze

Studiu
Introducere: Terapia cu ozon este o metodă de fizioterapie frecvent aplicată. Există rapoarte că ozonul are un spectru larg de posibile efecte.

Scop: Scopul studiului a fost de a examina o posibilă influență a bailor de apă cu ozon asupra musculaturii membrelor inferioare la pacienții cu gonartroză.

Materiale și metode: în studiu au fost incluși 30 de pacienți (vârsta medie 62,3 ± 11,0 ani) cu gonartroză (gradul II-III conform scalei lui Seyfried). Pacienții au fost repartizați în trei grupe:

• Grupul A (10 prs) - hidromasaj cu apă cu ozon + exercitii (kinetoterapie) în acest grup

• Grupul B (9 prs) - hidromasaj cu apă fara ozon + exercitii (kinetoterapie)

• Grupul C (11 prs) - a fost aplicată numai kinetoterapia.

Toți pacienții au realizat același program de kinetoterapie. Au fost efectuate examinări radioizotopice ale musculaturii membrelor inferioare în repaus înainte și după tratament.

Rezultate: studiul a relevat o creștere semnificativă a musculaturii membrelor inferioare în grupul A (în acest grup s-au aplicat masaje cu ozon). O ușoară creștere a fost observată și în alte grupuri (B și C), dar diferențele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic. Nici un pacient nu a prezentat reacții adverse după tratamentul aplicat.

Concluzii: Studiul a relevat o creștere semnificativă a perfuziei musculare a membrelor inferioare după hidroterapie cu ozon. Rezultatele confirmă faptul că ozonul are o influență pozitivă asupra microcirculației. Ozonoterapia poate fi recunoscută ca o metodă sigură deoarece nu s-au observat reacții adverse în timpul și după tratamentul în studiu.

Cuvinte cheie: terapie cu ozon, hidroterapie , perfuzie, gonartroză


Introducere

Ozonul este un alotrop de oxigen. Este localizat în stratosfera, unde filtrează radiațiile ultraviolete. Ozonul este, de asemenea, cunoscut ca un dezinfectant (de exemplu, în procesele de îmbogățire a apei).

Efectele scăderii perfuziei musculaturii membrelor inferioare dau diferite simptome la pacienți și la sportivi (1-4). Tulburarea circulației și leziunile vasculare la sportivi sunt cauzate de activitate fizică ridicată. Ele sunt greu de diagnosticat. Sportivii sunt susceptibili la multe tipuri de leziuni care pot fi asimptomatice sau slab simptomatice. Tulburările discrete de circulație determină adesea scăderea eficienței musculare și rezultatele mai slabe in competițiile sportive. Îmbunătățirea perfuziei musculare a membrelor inferioare este o condiție esențială pentru recuperarea fizică eficienţă. Diferitele forme de tratament și procedurile de renovare biologică pot îmbunătăți perfuzia sângelui muscular și pot accelera regenerarea acestuia.

Gonartroza este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului locomotor. Are un curs progresiv și duce la afectarea sistemului locomotor. Boala este însoțită de durere, care constituie nu numai problema medicala, ci și una sociala. Pentru a limita progresia bolii, pentru a opri durerea și pentru a îmbunătăți starea fizică a articulației genunchiului reprezinta principalele obiective ale tratamentului gonartrozei.

Metodele care îmbunătățesc eficiența fizică și diminuează tulburările funcționale ale membrelor inferioare sunt aplicate în tratamentul și renovarea biologică.

Hidroterapia și exercițiile au o influență trofică pozitivă asupra membrelor inferioare.

Terapia cu ozon ar putea juca un rol semnificativ ca tratament non-invaziv în cazurile în care metodele de rutină nu sunt eficiente. Ozonul produs în timpul băilor cu vapori are următoarele caracteristici: este de 15 ori mai solubil în apă decât oxigenul, îmbunătățește microcirculația și oxigenarea țesuturilor, crește metabolismul eritrocitar, inhibă producția de proteine în fază acută și îmbunătățește livrarea de medicamente și substanțe nutritive către țesuturi.

Hidromasajul cu ozon cauzează dilatarea capilarelor ceea ce îmbunătățește difuzia ozonului în oxigenarea organelor și a sângelui. Saturația sângelui scade, creșterea ratei metabolice și regenerarea țesuturilor se accelerează (5,6). Eficacitatea terapiei cu ozon a fost confirmată în multe boli, de ex. a sistemului locomotor (boli ale țesuturilor moi și ale oaselor de diferite origini) (7).

Obiectiv

Scopul studiului a fost de a examina o posibilă influență a hidromasajelor cu ozon, hidromasajelor fără ozon și kinetoterapie asupra perfuziei musculaturii membrelor inferioare la pacienții cu gonartroză.

Materiale si Metode

Protocolul de studiu a fost acceptat de Comitetul de Bioetică al Universității din Lodz (numărul consimțământului RNN / 243/07 / KB).

30 de pacienți (vârsta medie 62,3 ± 11,0 ani) au fost incluși în studiu. Pacienții au fost repartizați în trei grupe:

• Grupa A (10prs, vârsta medie 67,9 ± 9,7 ani) - a fost aplicat hidromasaj cu apă cu ozon + exercitii (kinetoterapie) în acest grup

• Grupa B (9pts, vârsta medie 61,4 ± 6,6 ani) - a fost aplicat hidromasaj cu apă fara ozon + exercitii (kinetoterapie) în acest grup

• Grupa C (11pt, vârsta medie 58,3 ± 12,6 ani) - a fost aplicată numai kinetoterapia.

Toți pacienții din grupurile A, B și C au realizat același program de kinetoterapie în decurs de 10 zile. Pacienții au fost incluși în mod aleatoriu în grupuri imediat după ce au fost diagnosticati cu gonartroză (gradul II-III în conformitate cu scara lui Seyfried). Masajele cu jet de apa cu ozon au fost efectuate din ambele articulații ale genunchiului simultan.

Prima procedură a durat 10 minute, iar celelalte 9-20 minute. Temperatura apei a fost de 37 ° C.

Programul de hidromasaj a fost setat pe program cu intensitate alternativă în creștere și în scădere.

Masajele cu apă fără ozon au fost realizate în același mod utilizând aceleași programe de procedură dar funcția de producere a ozonului a fost oprită. Fiecare pacient a efectuat exerciții după fiecare masaj cu apă (cu sau fără ozon).

Rezultate

Analiza statistică a indicilor de perfuzie a membrelor inferioare a evidențiat o scădere semnificativă a PI în grupa A (masaje de apă cu ozon) . O scădere semnificativă a PI a fost observată la nivelul gambelor (de la 10.50 ± 2.24 la 8.65 ± 1.49) si coapselor (de la 8,34 ± 0,81 la 7,46 ± 0,69) PI a coapselor și a gambelor nu au scăzut semnificativ în grupurile B și C

Niciunul dintre pacienți nu a suferit nici un fel de reacții adverse la tratamentul aplicat.

Modificările indexurilor de perfuzie (PI) ale gambei și ale coapselor au fost analizate în grupul A (10pts, hidromasaj cu ozon + exerciții), B (9pts, hidromasaj cu apă fără ozon + exerciții ) și C (11pts , Exerciții singure). Valoarea crescută a indicelui de perfuzie indică faptul că perfuzia musculară a membrelor inferioare este scăzută.


Ozonul îmbunătățește difuzia oxigenului în sânge și absorbția de oxigen în celule.

Ozonul este util în bolile ischemice sau infecțioase și vindecarea rănilor dificile, unde metodele tradiționale au eșuat (14).

Ozonul poate influența proprietățile reologice ale sângelui și poate îmbunătăți microcirculația.

Imbunătățirea perfuziei musculaturii membrelor inferioare după hidroterapia cu ozon observată în studiul actual demonstrează că terapia cu ozon extracorporală are influența asupra proprietăților vaselor de sânge și a microcirculației.

Hidroterapia a găsit aplicarea în renovarea biologică a atleților (22). Trebuie luată în considerare utilizarea hidroterapiei cu ozon în medicina sportivă. Îmbunătățirea perfuziei musculare după terapia cu ozon la pacienții cu gonartroză a fost confirmată în studiu. Se poate presupune că acest efect pozitiv ar putea fi, de asemenea, vizibil la pacienții cu alte boli ale sistemului locomotor și la sportivi.

Ameliorarea microcirculației poate fi importantă în timpul regenerării și tratamentului sportivilor răniți. Sunt necesare cercetări suplimentare la grupuri mai mari de pacienți cu multe alte disfuncții ale sistemului locomotor și la sportivi care reprezintă diferite discipline sportive.

Am observat îmbunătățirea indexului de perfuzie în 15 gambe (75% din gambele testate) și 16 coapse (80% din coapsele testate) după hidroterapia cu ozon (grupa A).

Hidroterapia cu ozon îmbunătățește perfuzia musculară la 76% din gambe și coapse testate (numărate în totalitate). Au existat pacienți în care indicele de perfuzie a revenit la intervalul de referință, precum și pacienții la care indicele s-a îmbunătățit, dar nu a atins intervalul de referință. Diferențele dintre indicii de perfuzare măsurați înainte și după tratament au fost semnificativi statistic în această grupă.

Îmbunătățirea a fost mai mică și nu este semnificativă după hidroterapia fără ozon (grupa B). Am observat o îmbunătățire a indexului de perfuzie în 9 gambe (50% din gambele testate) și 6 coapse (33% din coapsele testate). Hidroterapia fara ozon imbunatateste perfuzia musculara la 41% din gambele si coapsele testate (numarate in totalitate).

Au existat pacienți în care indicele de perfuzie a revenit la intervalul de referință, precum și pacienții la care indicele s-a îmbunătățit, dar nu a atins intervalul de referință. Diferențele dintre indicii de perfuzare măsurați înainte și după tratament nu au fost semnificativi statistic în această grupă.

Îmbunătățirea nu a fost, de asemenea, semnificativă numai după kinetoterapie (grupa C). Am observat o îmbunătățire a indexului de perfuzare în 6 gambe (27% din gambele testate) și 4 coapse (18% din coapsele testate). Kinetoterapia fără hidroterapie a îmbunătățit perfuzia musculară în 22% dintre coapse și gambe testate (numărate în totalitate). Diferențele dintre indicii de perfuzare măsurați înainte și după tratament nu au fost semnificativi statistic în această grupă.

Scintigrafia de perfuzie este un test foarte valoros care estimează intensitatea fluxului de sânge al membrelor inferioare. Datorită sensibilității ridicate, acesta evaluează precis modificările perfuziei musculare și ale microcirculației. Nu este posibilă realizarea unei astfel de estimări precise atunci când se utilizează metode standard. Rezultatele studiului nostru au arătat că cea mai semnificativă îmbunătățire a perfuziei a apărut la pacienții cu tratament terapeutic combinat - hidroterapie cu ozon și exerciții. Nu am observat nicio îmbunătățire semnificativă la pacienții cărora li s-a aplicat hidroterapia fără ozon + kinetoterapie și kinetoterapie în monoterapie.

Există posibilitatea ca ozonul să poată juca un rol mai important în reabilitare. Studiile privind influența sa asupra țesuturilor ar trebui să continue - după aplicarea extracorporală.

Concluzii

1. Studiul a confirmat influența pozitivă a ozonului asupra microcirculației musculare a membrelor inferioare

2. Când sunt comparate trei metode (hidroterapia cu ozon, hidroterapia fără ozon și kinetoterapia), prima conferă cele mai semnificative îmbunătățiri ale perfuziei musculare ale membrelor inferioare la pacienții cu gonartroză

3. Nici un pacient nu a avut nici o reacție adversă după tratamentul aplicat - terapia cu ozon poate fi recunoscută ca o metodă sigură de tratament.

Jolanta Kujawa1(A,D,E,F), Joanna Szmagaj1(B,D,E,F), Kamila Gworys1(D,E,F), Katarzyna Dudek1(B), Marta Chrzanowska1(B),

Adrian Woźny1(B), Ireneusz Pieszyński2(C), Przemysław Gworys3(C,E), Zbigniew Maziarz4(A,D,E,F), Mariusz

Gadzicki4(B,C,D,E,F), Wiesław Tryniszewski4(A,B,C,D,E,F)

1 Lodz Medical University Rehabilitation Clinic, Adult Rehabilitation Unit of the Provincial Orthopedy and Rehabilitation Centre, Lodz, Poland

2 Physical Education and Sport College of Lodz Medical University, Lodz, Poland

3 Cardiology and Internal Diseases Unit of the Provincial Specialist Copernicus Hospital, Lodz, Poland

4 Diagnostics and Radiological and Isotopic Therapy Institute of Lodz Medical University, Lodz, Poland

Medicina Sportiva Med Sport 12 (4): 136-141, 2008

DOI: 10.2478/v10036-008-0025-7

Copyright © 2008 Medicina Sportiva